Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής για να πάρει την συνταγή του άυλα:

Η ιστοσελίδα από την οποία ενεργοποιούμε την άυλη συνταγογράφηση για να μπορεί ο Γιατρός μας όταν γράφει συνταγή στο όνομά μας να μην χρειάζεται να μας την τυπώσει αλλά να μας την στέλνει με sms ή/και email είναι η:

https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p

( Την παραπάνω ιστοσελίδα μπορούμε να την βρούμε και ως εξής:

gov.gr → Υγεία και πρόνοια → Φάκελλος υγείας → Άυλη συνταγογράφηση 

Ο πιο απλός τρόπος όμως να βρούμε αυτή την ιστοσελίδα είναι να γράψουμε απλώς στο google: άυλη συνταγογράφηση )

Πριν ξεκινήσετε μια πρακτική συμβουλή: Είναι πολύ προτιμότερο να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση για άυλη συνταγογράφηση από ένα σταθερό υπολογιστή με ίντερνετ και όχι από ένα κινητό με ίντερνετ, γιατί στο κινητό θα χρειαστεί να αλλάζετε παράθυρα και μπορεί να μπερδευτείτε.

Μπαίνουμε, λοιπόν, με τους κωδικούς του taxisnet και ακολούθως εισάγουμε το ΑΜΚΑ μας.

Θα μας βγάλει σε ένα παράθυρο με τίτλο « Άυλη συνταγογράφηση» που έχει ένα μπλε κουμπί «ενεργοποίηση».

Αν το πατήσουμε, κάνουμε check το « επιθυμώ άυλη συνταγογράφηση» και μπορούμε να περάσουμε τον αριθμό του κινητού και το email  στα οποία θέλουμε να μας έρχονται οι κωδικοί των συνταγών. ( Ο αριθμός κινητού είναι απαραίτητος. Το email δεν είναι απαραίτητο μεν αλλά καλό είναι να μπαίνει γιατί τότε μας έρχονται πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την συνταγές ή τις εξετάσεις. Ως αριθμό κινητού και/ή email μπορούμε να βάλουμε και αυτά ενός συγγενικού μας προσώπου. Επιτρέπεται να βάλει κανείς, αν θέλει, το ίδιο αριθμό κινητού και το ίδιο email για όλη την οικογένεια ).

Μόλις πατήσουμε «αποθήκευση αλλαγών» θα μας έρθει ένα sms στο κινητό και αντίστοιχα ένα email με ένα PIN που πρέπει να εισάγουμε για να αποθηκευτούν οι αλλαγές μας.

( Για την ακρίβεια συμπληρώνουμε τον αριθμό του κινητού μας, σβήνω ένα μήνυμα με κόκκινα γράμματα που πετάγεται πατώντας ένα σταυρουδάκι δεξιά από αυτό το μήνυμα,  πατάμε το κουμπί "επιβεβαίωση" μετά πατάμε το κουμπί "υποβολή" και μετά μας έρχεται στο κινητό μας ένα sms με ένα τετραψήφιο νούμερο το οποίο το καταχωρώ σε ένα εικονίδιο, που πετάγεται στο παράθυρο που συμπληρώνουμε την αίτηση για την άυλη συνταγογράφηση, και γράφει "PIN-sms". 
Κατά παρόμοιο τρόπο γράφω την διεύθυνση του email μου στο αντίστοιχο κουτάκι, πατώ το κουμπί Tab στο πληκτρολόγιο, συμπληρώνω το τετραψήφιο νούμερο που μου ήλθε στο email μου σε ένα εικονίδιο που γράφει PIN email, πατάω ΟΚ  και τότε ενεργοποιείται το κουμπί "υποβολή" κτλ )

Μόλις το βάλουμε, και πατήσουμε ΟΚ, είμαστε έτοιμοι.

Ο Γιατρός μας μπορεί πλέον να μας στέλνει τις συνταγές μας (αλλά και τα παραπεμπτικά μας για αιματολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις) ηλεκτρονικά.

( Δεν χρειάζεται να έχουμε smartphone. Αρκούν και τα παλιά κινητά).

Την παραπάνω διαδικασία την κάνει ο ασθενής μια φορά και ισχύει για πάντα και για όλους τους Ιατρούς που επισκέπτεται.

Επίσης την παραπάνω διαδικασία μπορούν να την κάνουν και οι ανασφάλιστοι.

Στο Φαρμακείο ενδεχομένως να ζητήσουν τον Αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητος του ασθενούς και το ΑΦΜ του ασθενούς.

Αν, για κάποιο λόγο, το μετανιώσουμε γίνεται: Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και απλώς αποτσεκάρουμε το « επιθυμώ άυλη συνταγογράφηση».

Επίσης μπορούμε επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία να αλλάξουμε τον αριθμό του κινητού που δώσαμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε το email μας, ή να αλλάξουμε την διεύθυνση email που δώσαμε. 

Μπορούμε πάντως να πούμε στον Ιατρό, να μας εκτυπώσει μια συνταγή ή ένα παραπεμπτικό μας, παρόλο που έχουμε ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση.

Η άυλη λειτουργεί, όπως είπαμε ήδη, και για απεικονιστικές εξετάσεις (παραδείγματος χάριν για αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα, ή εξετάσεις για οστεοπόρωση), ή εξετάσεις αίματος. 

Επίσης μέσω της άυλης μπορείτε να λάβετε στο email σας (αν το έχετε καταχωρήσει) μια αναρρωτική άδεια που ενδεχομένως χρειαστεί να σας γράψει ο Ιατρός σας.

Δυστυχώς, τα αναλώσιμα όπως π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες κτλ δεν συνταγογραφούνται άυλα, δηλαδή εκτυπώνονται σε χαρτί, αλλά όμως πρόσφατα έγραψε ο ΕΟΠΥΥ ότι αρκεί να δώσουμε τον κωδικό, του παραπεμπτικού αυτού στο φαρμακείο και το φαρμακείο τα εκτελεί.

Παιδιά κάτω των 18 ετών που συνήθως δεν έχουν ΑΦΜ, εγγράφονται με τους κωδικούς TAXIS του γονέα που τα έχει ασφαλισμένα πάνω του αλλά όταν ζητείται το ΑΜΚΑ γράφουμε φυσικά το ΑΜΚΑ του παιδιού.

Παιδιά άνω των 18 ετών πρέπει να έχουν τους δικούς τους κωδικούς ακόμη και αν παραμένουν προστατευόμενα μέλη (π.χ. φοιτητές).

Σύζυγοι που δεν έχουν ΑΦΜ και δηλώνονται στην κοινή φορολογική δήλωση (είναι συχνό, ιδιαίτερα όταν ο ένας σύζυγος δεν έχει καθόλου εισοδήματα) πρέπει να βγάλουν δικούς τους κωδικούς taxisnet ακόμη και αν δηλώνονται ως έμμεσα μέλη στην ασφάλιση.

Το κείμενο αυτό μπορείτε να το προωθήσετε και σε άλλους φίλους σας. (Η άυλη συνταγή δεν είναι μόνο ευκολία, αλλά κάνει καλό και στο περιβάλλον).




Σχόλια